De specialist in legionellapreventie
Foto zwemmer, onderzoek en apparatuur

Man overleden na besmetting met legionella in Grosthuizen


Man overleden na besmetting met legionella in sauna Grosthuizen


Een 69-jarige man uit Enkhuizen is overleden na een legionellabesmetting die hij opliep na een bezoek aan Sauna Grosthuizen in het dorp Grosthuizen, in de provincie Noord-Holland.
 
 

De GGD heeft dat vrijdagmiddag bevestigd. De man was voor het eerst ziek op 7 oktober en is op 15 oktober overleden.

Ook Sauna Grosthuizen in Grosthuizen heeft bevestigd dat daar een legionellabacterie voorkwam, in een vorm die gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid.

''Naar aanleiding van deze bevindingen hebben wij op 30 oktober adequate maatregelen getroffen in samenwerking met de inspectie en GGD Hollands Noorden'', stelt de sauna op Facebook.

  

This image is not available

 

Meer mensen

Volgens RTV NH zijn mogelijk meer mensen besmet geraakt: in de laatste twee weken van oktober hebben tot driehonderd mensen een bezoek gebracht aan de sauna. De GGD begon in oktober een groot onderzoek toen bleek dat de man aan legionella was overleden, aldus RTV NH.

Toen bleek dat de man in de sauna was geweest, besloot de GGD die grondig te onderzoeken. Uiteindelijk werd duidelijk dat die besmet was met de gevaarlijke bacterie. De GGD gaat er volgens de omroep vanuit dat de man is overleden door zijn saunabezoek.

Op de vraag waarom de sauna niet direct na het overlijden van de man is gesloten, antwoordt een woordvoerder van de GGD dat dit voorbarig zou zijn geweest.

"We hebben meteen na het overlijden van de man in kaart gebracht waar hij de besmetting opgelopen zou kunnen hebben. Van de mogelijke bronnen hebben we monsters genomen. Op 30 oktober kregen we de uitslag en hebben we meteen maatregelen getroffen. Eerder maatregelen treffen zou voorbarig zijn geweest. Ook thuis, bij de sportclub of op een vakantiepark kun je besmet raken", aldus de woordvoerder.

Huisarts

De sauna adviseert mensen die de laatste twee weken van oktober de sauna hebben bezocht en last krijgen van klachten, contact op te nemen met hun huisarts.

De infectie Legionellose wordt veroorzaakt door de legionellabacterie en is een infectie van de luchtwegen en de longen. De legionellalongontsteking of veteranenziekte komt in Nederland regelmatig voor.

Vragen

Een woordvoerder van Sauna en Wellness Nederland laat vrijdagavond weten dat hij enkele vragen heeft gekregen van sauna-eigenaren naar aanleiding van het overlijden van de man uit Enkhuizen. Van grote onrust is volgens hem geen sprake.

"Het is heel triest dat er nu iemand is overleden. Maar het is haast niet te voorkomen dat zoiets af en toe gebeurt'', aldus de woordvoerder. "De protocollen hoeven niet te worden aangescherpt. Ze zijn duidelijk en uitgebreid."

''We willen waken voor incidentpolitiek, maar gaan mensen zeker nog informeren via sociale media zoals Twitter en Facebook'', aldus de woordvoerder.

Legionella gedijt goed in waterleidingen

 

Bron: www.nu.nl
     Inloggen


Het laatste nieuws

Verhuizing TPC BeheerILT inspecteert truckstops op legionellaOnschuldige variant van Legionella aangetroffen bij BMCLegionella gevonden in helft gemeentelijke sporthallen6 zieken en 1 dode door legionellabesmetting in SalouLegionella aangetroffen in drie sporthallen in EmmenDouches op sportpark Tegelen weer vrij van legionellaHASLOU COMPLEX LEGIONELLAVRIJMaatregelen tegen legionella goedgekeurdLegionella bacterie en asbest in de flatWeer legionella in WestwijkLegionella gevonden in douches kleedkamersMade in Limburg 24 okt 2015Legionella bewoner Maria Mater in t VeldLegionella treft bordeelKunstenaar Cor Melchers overlijdt aan legionellaLegionella eist levens in New YorkLegionella in douches Alkmaarse basisschoolKans op legionella in douche hygienesluisLegionella aangetroffen in RivierenbuurtLegionella in gymzalen Eys en WahlwillerLegionella in kleedlokalen buitensportLandelijk Overlegorgaan Preventie Legionella LOPLLegionella in kleedlokalen van Geusseltbad in MaastrichtKoeltorens oorzaak legionella PortugalMan overleden na besmetting met legionella in GrosthuizenVerhoogd aantal meldingen van legionelloseLegionella in drinkwater Arcus College HeerlenLegionellabacterie bedreigt OktoberfestenLegionella gevondenJuridische knelpunten bij toepassing alternatieve techniekenLegionella ziekte aantal gemelde gevallen blijft stijgenBerichtgeving uit Duitsland over de legionella uitbraakGolf van ziekte in Warstein zoeken naar vervuilde aircoeKiosk Caleffi instructies op YoutubeILT inspecteert hotels op legionella maatregelenLandelijk congres Alternatieve technieken tegen LegionellaOpnieuw legionella in SportcentrumLegionella bij tandheelkunde van UMCGLegionella alarm voor hardlopers Batavierenrace

Total Project Care
Hofkamp 12
6161 DC Geleen

Tel. : +31 (0)46 - 4361200
Fax : +31 (0)46 - 4361480

info@totalprojectcare.nl

© 2013 TPC   |   Privacy/Cookie statement   |   © Website Pyramid-IT