De specialist in legionellapreventie
Foto zwemmer, onderzoek en apparatuur

Legionella in douches Alkmaarse basisschool


ALKMAAR - Douches van openbare basisschool De Kennemerpoort aan de Lindenlaan zijn besmet geweest met legionellabacteriën. Dat blijkt uit een brief van de directie aan de ouders. Volgens adjunct-directeur Anja Beekman ging het om een milde soort maar moest de school het van ouders horen dat er een besmetting was geconstateerd. ,,Helaas hadden medewerkers van de gemeente verzuimd de school in te lichten", aldus de brief.


Het gaat om douches bij de gymzaal. Daar oefenen ook groepen van gymnastiekvereniging Saturna waar leerlingen van de school lid van zijn. De zaterdaglessen van die vereniging werden vrijdag afgezegd omdat de gemeente de leidingen ging doorspoelen met schadelijke chemicaliën.

Zo kwamen de ouders er achter dat er legionella was gevonden. ,,Als school wisten wij echter van niets", aldus Beekman, die vrijdag meteen besloot de leerlingen na de gymles niet te laten douchen.

Van de gemeente leerde zij daarop dat een onafhankelijk laboratorium in een jaarlijkse controle een iets verhoogde concentratie legionellabacteriën had gevonden. ,,Overigens van een milde soort". Dit ondanks een computergestuurd systeem op school dat regelmatig de douches met heet water doorspoelt om legionella te voorkomen.

Excuses

Hoe lang de besmetting heeft geheerst op de school kon zaterdag noch bij de school, noch bij de gemeente worden achterhaald. Verenigingsmanager Sanne van der Laan van Saturna zegt een mail van de gemeente te hebben gehad dat er legionella was gevonden, maar daarin stond niet wanneer dat was.

Adjunct-directeur Beekman schrijft dat de gemeente excuses heeft aanboden. ,,Het beleid zal worden aangepast en de school wordt de volgende keer ook geïnformeerd."

Legionellabacteriën tasten de luchtwegen en de longen aan. Er zijn inmiddels 34 soorten van deze bacterie bekend. De zware veroorzaken veteranenziekte, een ernstige vorm van longontsteking. Mildere vormen kunnen ’legionellagriep’ veroorzaken die niet behandeld hoeft te worden en die vanzelf over gaat.

 

Door Gert van der MatenBron: www.noordhollandsdagblad.nl


     Inloggen


Het laatste nieuws

Verhuizing TPC BeheerILT inspecteert truckstops op legionellaOnschuldige variant van Legionella aangetroffen bij BMCLegionella gevonden in helft gemeentelijke sporthallen6 zieken en 1 dode door legionellabesmetting in SalouLegionella aangetroffen in drie sporthallen in EmmenDouches op sportpark Tegelen weer vrij van legionellaHASLOU COMPLEX LEGIONELLAVRIJMaatregelen tegen legionella goedgekeurdLegionella bacterie en asbest in de flatWeer legionella in WestwijkLegionella gevonden in douches kleedkamersMade in Limburg 24 okt 2015Legionella bewoner Maria Mater in t VeldLegionella treft bordeelKunstenaar Cor Melchers overlijdt aan legionellaLegionella eist levens in New YorkLegionella in douches Alkmaarse basisschoolKans op legionella in douche hygienesluisLegionella aangetroffen in RivierenbuurtLegionella in gymzalen Eys en WahlwillerLegionella in kleedlokalen buitensportLandelijk Overlegorgaan Preventie Legionella LOPLLegionella in kleedlokalen van Geusseltbad in MaastrichtKoeltorens oorzaak legionella PortugalMan overleden na besmetting met legionella in GrosthuizenVerhoogd aantal meldingen van legionelloseLegionella in drinkwater Arcus College HeerlenLegionellabacterie bedreigt OktoberfestenLegionella gevondenJuridische knelpunten bij toepassing alternatieve techniekenLegionella ziekte aantal gemelde gevallen blijft stijgenBerichtgeving uit Duitsland over de legionella uitbraakGolf van ziekte in Warstein zoeken naar vervuilde aircoeKiosk Caleffi instructies op YoutubeILT inspecteert hotels op legionella maatregelenLandelijk congres Alternatieve technieken tegen LegionellaOpnieuw legionella in SportcentrumLegionella bij tandheelkunde van UMCGLegionella alarm voor hardlopers Batavierenrace

Total Project Care
Hofkamp 12
6161 DC Geleen

Tel. : +31 (0)46 - 4361200
Fax : +31 (0)46 - 4361480

info@totalprojectcare.nl

© 2013 TPC   |   Privacy/Cookie statement   |   © Website Pyramid-IT